V četrtek, 28. 1. 2021, smo na OŠ Milke Šobar Nataše Črnomelj organizirali uvodni posvet mentorjev šol, ki sodelujejo v mednarodnem festivalu videov S-Factor 2021. 30 mentorjev iz petih držav (Slovenije, Hrvaške, Srbije, Avstrije in Velike Britanije) smo seznanili s potekom projekta, v katerem šole izdelajo kratke glasbene videe. V njih nastopajo in videe sooblikujejo učenci s posebnimi potrebami ter pri tem sodelujejo tudi z rednimi šolami in vrtci. Posebni gost, Paul Oxborough, dolgoletni sodelavec pri organizaciji prireditve S-Factor v Angliji, nam je predstavil pozitiven vpliv festivala na sodelujoče učence, učitelje, prostovoljce, njihovo osebnostno rast ter celo na njihove poklicne odločitve. Predavanje dr. Vojka Veršnika, učitelja glasbe na III. OŠ Slovenj Gradec in mentorja vseh dosedanjih zmagovalnih videov, nas je obogatilo z novimi znanji o enostavnih in praktičnih pristopih k izdelavi videa in lastne glasbene podlage ter vključitvi vseh učencev šole ne glede na sposobnosti in oviranost. Med izmenjavo mnenj in izkušenj sodelujočih mentorjev iz različnih držav smo potrdili, da sodelovanje v takšnem projektu izjemno pozitivno vpliva na učence ter na življenje in delo v šolah, saj vsi učenci, tako tisti s posebnimi potrebami kot učenci rednih osnovnih šol vsako leto komaj čakajo, da bodo spet sodelovali pri snemanju videa. Kasneje si vse videe zelo radi večkrat ogledajo – to se je še posebej izkazalo v času dela na daljavo. Mentorji so skozi večletno sodelovanje v S-Factorju pridobili nova znanja in izkušnje, tako glede sodelovanja učencev v različnih fazah izdelave videov kot same izdelave videov, kar s pridom izkoriščajo tudi v času dela na daljavo. Šole so preko sodelovanja z drugimi ustanovami postale tudi bolj prepoznavne v okolju in bile predstavljene na lokalnih in nacionalnih TV programih. Med drugim so bili nekateri videi prikazani na vsakoletnem Miklavževem koncertu na RTV SLO. Eden glavnih ciljev S-Factorja, širjenje inkluzije oseb s posebnimi potrebami skozi izdelovanje in prikazovanje videov, je tako dosežen.

Posvet smo zaključili polni navdiha in dobrih praks, ki jih bomo zagotovo uporabili tudi pri nadaljnjem delu ter zadovoljni ob pohvalah mentorjev za izvrstno organizacijo vseh dosedanjih S-Factorjev.

Videe preteklih S-Factorjev si lahko ogledate na spletni strani OŠ Milke Šobar – Nataše in tudi vi postanete ambasador inkluzije oseb s posebnimi potrebami.

Dostopnost