Zaključno prireditev smo izpeljali v četrtek, 26. maja 2016, v prekrasnem ambientu Kulturnega centra Semič.  Dogodek se je odvijal v festivalskem vzdušju največjega festivala v Evropi, ki s svojimi aktivnostmi spodbuja socialno integracijo oz. inkluzijo med otroki, mladostniki, odraslimi  osebami s posebnimi potrebami in večinsko populacijo vseh generacij.

Ideja festivala Igraj se z mano, ki letos poteka že desetič, je povezovanje skozi igro. Vključevanje otrok, mladostnikov in odraslih s posebnimi potrebami ter ostalih, ki z medsebojnim druženjem in skupnim ustvarjanjem rušijo meje med “hendikepom in normalnostjo” in dejansko uresničujejo inkluzijo vseh ljudi ne glede na drugačnost v družbo. V aktivnosti na festivalu Igraj se z mano so vključene šole, zavodi, nevladne organizacije in posamezniki. Pomembno je predvsem druženje vseh ljudi, festival jim nudi priložnost za povezovanje in spoznavanje skozi skupne dejavnosti. Posledično se gradijo temelji za bolj razumevajočo in odprto družbo.

Festival Igraj se z mano tradicionalno poteka v Ljubljani v zadnjem tednu v maju, od leta 2010 pa se je festivalsko dogajanje razširilo tudi v druge kraje po Sloveniji in tujini. Tako festival organizirajo tudi v Mariboru, Vipavi, Muti, letos prvič tudi v Črnomlju oz. Semiču.

Na festivalu Igraj se z mano v Semiču se je več kot 400 udeležencev lahko vključilo v 16 poučnih, aktivnih in ustvarjalnih delavnic, ki so jih pripravili zaposleni na OŠ Milke Šobar – Nataše. Z nami so sodelovali tudi člani društva upokojencev Semič,  člani gobarskega društva Bele krajine, Sožitje Bela krajina pa je pripravilo lepo razstavo svojih izdelkov. Pri organizaciji so nam pomagali prostovoljci iz Srednje šole Črnomelj, študentke, EVS prostovoljci iz tujine in člani KBŠ-ja.

Projekt Video S-Factor je povezal učence mnogih slovenskih šol s prilagojenim programom. Projekt je namenjen promoviranju inkluzije mladih oseb s posebnimi potrebami skozi uprizoritvene umetnosti in izdelovanje filmov. Sama ideja je izšla iz projekta S-Factor Eurovision 2015. Po zelo lepi izkušnji iz mednarodnega sodelovanje je OŠ Milke Šobar – Nataše postala aktivni pobudnik in organizator tega projekta med slovenskimi šolami, saj prvotni mednarodni projekt S-Factor ne obstaja več.

Šola je projekt poimenovala Video S-Factor 2016 in k sodelovanju povabila šole s prilagojenim programom v Sloveniji, odzvalo se jih je 10 in 6 zavodov iz tujine. Od 6. do 20. maja 2016 ste si slovenske in mednarodne filmčke lahko ogledali na spletni strani šole in za najprepričljivejšega lahko tudi glasovali. Prejeli smo več kot  5000 vaših glasov. Filmčke je ocenjevala tudi strokovna žirija v sestavi: režiserka Maja Weiss, predsednik združenja ravnateljev osnovnih in glasbenih šol Grega Pečan, glasbeni producent Zmago Šmon, predstavnik Rotary Club Ljubljana Jaka Pucihar in likovna pedagoginja Alenka Vrlinič.

Zaključno prireditev Video S-Factor 2016 je s spodbudnimi besedami odprla županja občine Semič gospa Polona Kambič. V bogatem kulturnem programu, ki ga je povezoval Aleksander Riznič, je nastopil pevski zbor šole z zborovodkinjo Heleno Konda, učenci iz OŠ Mihajla Rostoharja iz Krškega, sodelujoči različnih generacij v dopoldanskih delavnicah, ravnatelj šole gospod Matjaž Barič. Ogledali smo si 3 slovenske in 3 filmčke iz mednarodne kategorije. Strokovna žirija je odločila o zmagovalcu. V mednarodni kategoriji je bil to filmček iz Tuzle, v slovenski pa so bili zmagovalci iz tretje OŠ Slovenj Gradec.

Danes smo v Beli krajini dokazali, kako odveč so predsodki pred osebami s posebnimi potrebami. Bili smo eno, se družili, učili, ustvarjali in prijateljevali. Hvala vsem, ki ste s svojo prisotnostjo podprli naš dan in priložnost, da smo lahko postali del vašega vsakdana.

Mateja Medvešek Rjavec

Foto: Jan Kocjan

Dostopnost